Vill du måla om i din bostad eller är det kanske fasaden på ditt hus som behöver sig en uppfräschning? Att använda målarfärg är ett mycket enkelt och roligt sätt att ändra känslan i ett hem eller få ditt hus att se som nytt ut igen. Att välja kulör och material till ommålningen är den roliga biten, men den stora frågan är vem som ska utföra arbetet. Ska du måla om själv eller ska du anlita en utbildad målare för uppgiften?

Det finns både för- och nackdelar med att göra jobbet själv, precis som det finns för- och nackdelar med att anlita någon. Här gäller det att titta på vad som väger mest för just dig. Bara för att din granne har valt att göra fasadmålningen själv behöver det inte per automatik innebära att det är den bästa lösningen för dig och din bostad. I den här texten kommer vi att t

Rolla väggen

itta närmare på de olika fördelar och nackdelar som finns med de båda alternativen, så att du kan ta ett snabbare och bättre beslut.

Göra jobbet själv
Att göra jobbet själv innebär att du kommer behöva lägga ner en hel del tid på arbetet. Har du tid över (eller bara tycker det är väldigt kul) kommer du att spara in en hel del på att skippa hantverkare. Beroende på hur stort jobb du ska utföra behöver du förvisso köpa in material som tråg, roller och penslar, men kostnaderna är små jämfört med att anlita någon.

Nackdelen med att göra jobbet själv är risken för misstag. Har du ingen utbildning kan det vara ganska svårt och jobbigt att göra jobbet själv och det är lätt att du lägger ner jobbet innan du faktiskt är klar.

Anlita kompetent hantverkare
Det finns flera fördelar med att ta in professionell hjälp när du vill måla om. En duktig hantverkare kan se till att göra jobbet mycket snabbare än du och samtidigt garantera ett bra resultat. Du behöver inte heller oroa dig för att köpa material, eftersom målaren tar med sig allt ut till kunden. Skulle det vara så att du blir missnöjd med resultatet erbjuder många hantverkare även en 100 % nöjd kund-garanti, vilket innebär att du får arbetet omgjort om så önskas.

Nackdelarna med att jämföra hantverkare är få jämfört med fördelarna. Den främsta nackdelen är att du kommer behöva betala mer än om du hade gjort jobbet själv. Även om du använder dig av ROT-avdraget kommer kostnaderna att bli högre. Du kan inte heller påbörja ditt projekt när just du vill, utan kommer behöva anpassa dig efter de tider som hantverkaren har.